Slaap. Wij volwassenen vinden het 9 van de 10 keer fantastisch, een moment om écht te ontspannen en lekker bij te komen van alle prikkels van de dag. (Ik heb net een nieuwe boxspring 140×200 en ik slaap té lekker) Maar voor veel kinderen is naar bed gaan een ware nachtmerrie. Wat dan weer heel naar is voor zowel ouders als het kind zelf, want gezonde slaappatronen zijn super belangrijk voor ons mensen om goed te kunnen functioneren. Dus, hoe zorg je ervoor dat je kind een gezond slaappatroon krijgt? Laten we eens kijken.

Slaap, kindje, slaap

De eerste stap om ervoor te zorgen dat je kind goed en gezond slaapt, is weten hoe lang je kind zou moeten slapen. Dit heeft uiteraard te maken met leeftijd. Hieronder zie je een tabel waarin ik dit op een rijtje heb gezet.

1 – 4 weken oud 16/17 uur
1 – 4 maanden oud 16/17 uur
4 – 12 maanden oud 14/15 uur
1 – 3 jaar oud 12/14 uur
3 – 6 jaar oud 11/12 uur
7 – 12 jaar oud 9/11 uur
13 – 18 jaar oud 8/10 uur

Het kan ook leuk!

Nu we weten hoe lang je kind zou moeten slapen, weten we ook ongeveer wanneer hij of zij naar bed moet. De volgende stap is het “naar bed gaan” veranderen in iets leuks, en ook in een routine, zodat je kind er zowel naar uit kijkt en beloont wordt, en precies weet wat er gaat gebeuren. Zorg bijvoorbeeld voor een mooie pyjama, bijvoorbeeld met zijn/haar favoriete dier of personage uit een cartoon, een pyjama die je kind graag aan wilt trekken. Samen tanden poetsen is altijd fijn, en zo krijgt het kind ook het gevoel dat het écht belangrijk is wat je aan het doen bent, want ouders doen het ook. In bad gaan is ook een goed idee, hier worden kinderen ook automatisch slaperiger van. Mijn absolute favoriet vlak voor het slapen gaan is voorlezen, wat zowel een bonding-moment is tussen ouder en kind, en opnieuw iets waar je kind vanzelf slaperig van wordt (plus, het prikkelt zijn/haar fantasie!) Oh, en altijd afsluiten met een weltrustenkus, uiteraard.

Ook is het goed om na te denken in wat voor omgeving je kind slaapt. Waar houdt hij/zij van? Astronomie, raketten, planeten? Maak van zijn/haar kamer een waar planetarium! Is je kind bang in het donker? Zorg dan voor creatieve nachtlampjes die hij/zij zelf aan/uit kan zetten, of van die sterren die oplichten in het donker. Overleg ook met je kind in wat voor ruimte zij zouden willen slapen.

Denk dus goed na over hoe veel slaap je kind nodig heeft, en hoe je het naar bed gaan zo leuk en zo duidelijk mogelijk maakt. Creëer een fijne en veilige omgeving voor je kind waar ze graag naar toe gaan om te slapen, en je bent er zo!

Categorieën: Blog

Geef een reactie