Inbouw- en opbouwspots in huis

0
618
opbouwspots

Onlangs hebben mijn man en ik het huis onder handen genomen en hebben we onder meer de verlichting vernieuwd. We wilden beiden graag spotjes, omdat dit tijdloos is, niet in de weg zit en bij ieder interieur past. We stonden voor een aantal verschillende keuzes wat betreft de spotjes. Zo moesten we een keuze maken tussen inbouw- of opbouwspots, de kleur en wel of geen dimmer. Lees hieronder hoe wij onze keuzes hebben gemaakt.

Inbouw- of opbouwspots

De meeste spotjes worden verwerkt in het plafond. Dit worden inbouwspots genoemd. Dit zijn naar mijn mening ook de mooiste spotjes. Het lijkt net alsof het licht uit het plafond komt. Wat natuurlijk eigenlijk ook gewoon zo is. Inbouwspots kunnen echter niet altijd worden geplaatst in het plafond. Voor inbouwspots moet er namelijk een gat worden geboord in het plafond, waar dan vervolgens de spot wordt geplaatst. Hier moet allereerst mogelijkheid zijn tot (er moeten geen leidingen door het plafond lopen) en je moet deze stap willen nemen. Kan/wil je geen inbouwspots plaatsen, wees niet getreurd: opbouwspots zijn de oplossing. Dit zijn spots die niet in het plafond worden verwerkt, maar aan het plafond worden bevestigd. De opbouwspots komen in verschillende vormen en kleuren en doen het vooral goed in een wat meer industriële inrichting.

Dimmer

Hier waren mijn man en ik het gelukkig snel over eens: we willen een dimmer op de spotjes. De achterliggende gedachte van het installeren van spotjes voor ons was dat we zo min mogelijk lampen meer wilden in ons huis. Dit betekende echter wel dat we ook voor sfeerverlichting op onze spotjes moeten kunnen rekenen. Natuurlijk hebben we nog wel een paar mooie kaarsjes voor de romantiek, maar we waren het (gelukkig) unaniem eens over de dimmer. Zo kunnen we ’s avonds nog een boekje lezen, maar hebben we ook een gezellige verlichting als de familie over de vloer komt voor een etentje.

Kleur

De verlichting komt vaak in verschillende kleurtjes. Zo kun je voor wat warmere verlichting kiezen of voor feller licht. We hebben in de woonkamer voor een tussen kleurtje gekozen. We hoefden beiden geen fel licht, maar het moest wel fel genoeg zijn om de kamer goed te verlichten. In de badkamer hebben we dan weer wel voor wat zachter licht gekozen, met twee fellere spotjes bij de spiegel. Zo hebben we wel genoeg verlichting als we ons ’s ochtends klaar moeten maken beiden.