Het belang van een goede nachtrust – voor jou én de kleine

0
508
snurk pyjama

Slapen kan soms heerlijk zijn. Na een vermoeiende dag of een hectisch weekend verwelkomt mijn bedje mij altijd met open armen. Helaas krijg ik het niet altijd voor elkaar om te genieten van een welverdiende, goede nachtrust. Veel ouders zullen dit wel herkennen: mijn kleine heeft een periode waarin slapen niet in zijn woordenboek staat. Zijn slapeloze nachten zijn inmiddels mijn nachten geworden. Elke keer als ik bijna wegzak, hoor ik hem weer roepen. Natuurlijk ga je er dan uit, maar op den duur breekt niet slapen een mens op. Daarom ben ik op onderzoek gegaan.

Gevolgen van slapeloosheid

Eén nacht niet slapen kon ik nog wel trekken. Maar toen één nacht in een week veranderde, trok ik het toch echt niet meer. Overdag voelde ik me ellendig. Bovendien was het simpelweg onmogelijk om me te concentreren op mijn werk. Daar komt dan de licht geprikkeldheid nog eens bij. Nou ik kan je wel vertellen: het is geen pretje. Natuurlijk is het niet alleen voor jezelf vervelend – je kind ervaart ook de gevolgen van slapeloosheid. Zo wist ik niet dat insomnia (langdurige slapeloosheid) kan leiden tot depressie of zelfs angststoornissen. Dat wil ik mijn kleintje – of mezelf – niet aandoen. Dus na een week elke avond wakker te zijn, besloot ik het heft in eigen handen te nemen!

Op zoek naar de oorzaak

Bij kinderen is er voor de meeste kwaaltjes of problemen een logische oorzaak aan te wijzen. Als ervaren ouder ging ik daarom eerst op zoek naar een mogelijke oorzaak voor de slapeloze nachten van mijn kleintje. Dat bleek lastiger dan ik had verwacht. Ergens hoopte ik dat het een cliché zou zijn: een monster onder mijn bed, spoken of iets anders dat kinderen met hun fantasie zien. Dat was echter niet het geval bij mijn knulletje. Hij beweerde steeds dat er niets was; hij kon alleen niet in slaap vallen. Inmiddels was ik wel wat desperate geworden, dus ik ging het internet raadplegen.

Eindelijk weer slapen

Op een blog van een andere moeder kwam ik ineens iets interessants tegen: hoe is het gesteld met de nachtkleding van je kleintje? Wanneer je gaat slapen, wil jij je natuurlijk comfortabel voelen. Dat betekent voor iedereen iets anders. Persoonlijk vind ik het heerlijk om te slapen in een oversized T-shirt. Maar ik ken ook ouders die de voorkeur geven aan zo’n traditionele pyjama. Hierdoor kwam ik eindelijk erachter wat de oorzaak was: mijn kleintje had dus een verkeerde pyjama. Na wat online shoppen kwam ik uiteindelijk bij een Snurk pyjama uit. Zo’n Snurk pyjama is super zacht, dun van stof én heerlijk soepel. Dat kan niet misgaan dus!

Belang van goede nachtrust – voor jou en de kleine!

Toen de Snurk pyjama de volgende dag bezorgd was, heb ik die avond gelijk mijn kleintje geholpen deze aan te trekken. En je voelt het misschien al aankomen: we hebben allebei heerlijk geslapen. De volgende ochtend voelde ik me als herboren. Je waardeert zoiets gewoons als slapen niet totdat je het niet meer hebt. Dat is een beetje cliché, maar ik kan je dankzij mijn persoonlijke ervaring vertellen dat er zeker een kern van waarheid in zit. Daarom wil ik je vandaag meegeven hoe belangrijk een goede nachtrust is – voor jezelf en de kleine natuurlijk!