Een eigen webshop begint hier

0
570

Inmiddels heb ik al een tijdje deze blog, maar ik overweeg om een webshop te gaan beginnen. Daar komt natuurlijk best wat bij kijken. Een webshop begin je niet zomaar! Daarom ben ik gaan uitzoeken wat je moet doen om een webshop te kunnen oprichten. Natuurlijk deel ik dit ook graag met jullie.

Voorbereiding is het halve werk

Wat ik heb ontdekt is dat een goede voorbereiding je later heel wat werk kan besparen. Het lijkt misschien een beetje vanzelfsprekend, maar het is belangrijk dat je goed weet wat jouw webshop te bieden heeft en wat je doelgroep is. Maak voor jezelf een plan waarin je concreet maakt wat jouw positie zou zijn. Dat vraagt dus om een stukje marktonderzoek. Kijk bijvoorbeeld eens welke andere webshops er al zijn en hoe je er voor zou kunnen zorgen dat jouw webshop opvalt. Door een duidelijk plan te maken zorg je er voor dat je straks niet verdwaald in onnodige zaken die er bij komen.

Daarbij is het van belang dat je goed weet wat de wettelijke vereisten zijn voor een bestelproces. Je zal immers een betaalsysteem moeten gaan gebruiken en je bent als verkoper straks afhankelijk van de betalingen van klanten. Ook zal je de producten moeten leveren volgens bepaalde voorschriften en ben je verplicht om een degelijke koop te bewerkstelligen. 

Een website bouwen

Dan is het tijd om een website te bouwen. Allereerst heb je een domeinnaam nodig. Er zijn inmiddels heel wat domeinnamen opgekocht. Het zal dan ook even zoeken zijn om een leuke en pakkende naam te vinden. Het is slim om een naam te kiezen die makkelijk te onthouden is. Wanneer je een domeinnaam hebt gekocht dan kun je een stukje webruimte krijgen via een hosting server. Jouw domeinnaam kan dan worden omgezet in een vindbare webpagina. 

Ben je een handig met het bouwen van een website, dan kun je dit uiteraard zelf doen! Het voordeel van zelf een website bouwen is dat je controle hebt over wat er op je webshop precies gebeurd en je kunt het ten alle tijden aanpassen. Er zijn verschillende hulprogramma’s online te vinden waarmee je vrij gemakkelijk een website in elkaar kunt zetten. Je kunt de website ook laten maken door een particuliere website bouwer. Dit is uiteraard duurder dan wanneer je zelf de website bouwt, maar je hebt er vaak ook vrijwel geen omkijken meer naar.

Bezoekers trekken naar je webshop

Online marketing is essentieel voor een goedlopende webshop. Mijn tip is om hierin hulp in te schakelen van een marketingbureau die gespecialiseerd zijn in e-commerce marketing. Het voordeel hiervan is dat zij ervaring hebben met uiteenlopende branches en kennis hebben van alle nieuwste updates en trends in de e-commerce wereld. Hierdoor kun je er zeker van zijn dat zij samen met jou de marketingstrategie van jouw webshop optimaliseren.