Wanneer leert een kind wat eten?

0
453

Een belangrijke vraag die kersverse ouders vaak hebben, is ‘wanneer kan mijn kindje wat eten?’ Leren eten is een vaardigheid die iedereen ontwikkelt in het leven. Het aanleren van de vaardigheid kan worden onderverdeeld in verschillende stadia in het eerste jaar van vrijwel elk kind. Deze stadia, in een normale ontwikkeling, staan allemaal hier beschreven. De tijdlijn van wanneer een kind begint met welke vaardigheid kan iets anders zijn voor elk kindje. Het is belangrijk om te kijken naar waar het kind klaar voor is. Als er veel tijd zit tussen wanneer een kind de vaardigheid zou moeten kunnen en wanneer dit nog steeds niet lukt, kan er altijd een logopedist of consultatiebureau- arts worden ingeschakeld.

Vanaf geboorte

Vanaf de geboorte van het kind is het wel algemeen bekend dat er borst- of flesvoeding gegeven wordt. Het kind leert de benodigde reflexen, zoals wanneer er geslikt moet worden of wanneer er gezogen moet worden, al in de buik. Bij de normale ontwikkeling zullen er dus vrijwel geen problemen ontstaan met borstvoeding. Daarnaast hebben zowel borstvoeding als flesvoeding alle benodigde voedingsstoffen die een baby nodig zal hebben. Vanaf ongeveer zes maanden wordt het pas belangrijk om een kind extra voedingsstoffen aan te bieden.

Vanaf zes maanden

Wanneer het kind ongeveer een half jaar oud is, kan er worden begonnen met lepelvoeding. Lepelvoeding bestaat uit gepureerd voedsel, zoals groente of fruit. De consistentie is dus nog niet erg moeilijk om door te slikken voor een kind. Bij lepelvoeding horen er al weer een paar extra vaardigheden die een kind moet aanleren, zoals het afhappen van de voeding. Het is dus normaal als het een paar weken duurt voordat een kind de vaardigheid volledig beheerst. De lepel die gebruikt wordt is een plastic of silicone, kleine lepel. Deze lepel past goed in de mond van het kind.

Vanaf acht maanden

Vanaf acht maanden kan er gekeken worden naar iets vaster voedsel dan alleen gepureerd groente en fruit. Denk bijvoorbeeld aan babykoekjes, een rijstwafel of brood. Op deze dingen leert een kind kauwen, maar het voedsel is zo zacht dat het snel uit elkaar zal vallen. Er is dus niet echt risico op verslikking. In dit stadia is het ook handig om een kinderbord aan te schaffen. Deze bordjes zijn gemaakt van plastic en hebben vaak een leuk tekeningetje op de bovenkant. Hiermee kan een kind zelfstandig leren eten, zonder dat er gevaar ontstaat van het breken van het bord.

Vanaf tien maanden

Als laatste vaardigheid die een kind hoort te ontwikkelen, is er nog drinken uit een open beker. Eerder kan er al gekeken worden naar een tuitbeker. Een tuitbeker reguleert de vloeistof een stuk meer dan bij een open beker. Hier is het handig om een kinder drinkbeker aan te schaffen. Deze zijn, net zoals het kinderbord, gemaakt van plastic en zullen dus niet snel stuk gaan. Natuurlijk kan het servies al eerder worden aangeschaft, dan is het vast in huis wanneer het lijkt dat het kindje klaar is om ermee te werken.

Dit zijn in grote lijnen de stadia waarin een kind een bepaalde eten vaardigheid leert. Zoals gezegd, verschilt het per kind en zal er niet meteen iets aan de hand zijn wanneer het iets langer duurt bij een kindje.